Tolken met bidule

Een vakbonds- of andere bedrijfsvergadering met een meertalig deelnemerspubliek, een bedrijfsbezoek door een buitenlandse delegatie, een onderhandelingsronde met een anderstalige handelspartner… Er zijn tal van situaties waarin u ingewikkelde materie moet bespreken in een andere taal. In dergelijke gevallen is het wenselijk dat zowel uzelf als uw gesprekspartner zich kunnen uitdrukken in de eigen taal.

Taalondersteuning door professionele tolken kan hierbij soelaas bieden. Een tolk is vertrouwd met de nodige terminologie in de andere taal en bereidt zich telkens voor om een uitwisseling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Er bestaan echter verschillende tolkmodaliteiten. Op deze pagina gaan we verder in op de frequentste vorm van tolken: tolken met bidule.

Tolken met bidule – wat is het precies?

Tolken met bidule is een vorm van tolken die je zou kunnen beschouwen als een “minivariant” van het conferentietolken. Net als bij conferentietolken spreken de tolken de hele tijd – bijna – gelijktijdig met de persoon die aan het woord is. Het is dus ook een vorm van simultaantolken. Simultaan tolken zorgt ervoor dat de vergadering of het gesprek zo natuurlijk mogelijk kan verlopen. Ook kan een luisteraar die een andere taal spreekt dan de spreker, direct reageren op hetgeen er gezegd wordt. Met deze manier van tolken wordt de interactie dus behouden en wordt het tijdsverlies tot een minimum beperkt. In tegenstelling tot bij conferentietolken, zitten de tolken bij deze werkvorm niet in een afgesloten cabine, maar bevinden ze zich in dezelfde ruimte als de sprekers.

Wie zijn mijn tolken?

Een tolk is een taalprofessional die een gespecialiseerde opleiding heeft gevolgd om zich te vervolmaken in de tolktechniek. Het zijn dus mensen met een taalkundig diploma die hun kennis van hun werktalen op een doorgedreven manier hebben leren toepassen in situaties van simultaan tolken. Bij internationale instellingen gaat men voor tolken vaak uit van het moedertaalprincipe. Dat betekent dat de tolk enkel tolkt naar zijn eigen moedertaal. Op de vrije markt, en zeker in een tweetalig land als België, werken tolken echter vaker met een beperkt aantal talen die ze in beide richtingen beheersen. Naast een uitmuntende talenkennis, beschikken tolken ook over een brede algemene kennis. Dat is ook nodig, want sprekers durven wel eens een zijsprongetje maken in hun betoog. En ook dan moeten tolken telkens op hun pootjes vallen zodat iedereen de spreker kan blijven volgen.

Welke apparatuur wordt er bij tolken met bidule gebruikt?

Bij tolken met bidule wordt er gewerkt met losse headsets en een wandelmicrofoon, een zogenaamd tourguide-systeem dus. De tolk spreekt in de microfoon, die verbonden is met het kanaal van de headsets. De deelnemers aan de vergadering of het evenement hebben dus zelf geenmicrofoon. Vaak moet de tolk dus rondwandelen tot bij de sprekers om goed te kunnen horen wat er gezegd wordt. Bij deze vorm van tolken is het dus geen optie om naar meerdere talen tegelijk te tolken. Zowel voor de tolken als voor de deelnemers wordt dat immers een ware kakafonie waardoor het onmogelijk wordt om de sprekers goed te volgen. Deze vorm van tolken wordt dan ook vooral gebruikt wanneer het aantal deelnemers beperkt is of wanneer de groep zich tijdens het luisteren naar de spreker met verplaatsen, zoals bij een rondleiding.

Wat zijn de voor- en nadelen van tolken met bidule?

VOORDELEN

NADELEN

  • Beperktere kostprijs dan cabines
  • Mobiel systeem
  • Miniem tijdsverlies
  • Relatief goede geluidskwaliteit
  • Veel storende “ruis” door omgevingslawaai
  • Slechts beperkte groep mogelijk
  • Max. 1 à 2 talencombinaties mogelijk
  • Zeer vermoeiend voor de tolk


Ook wanneer u dus slechts met een kleine groep werkt, loont het zeker de moeite om tolken in te schakelen, want één ding is zeker: tolken betekenen een sterke verbetering voor de kwaliteit van uw vergadering of evenement.


Wenst u met tolken te werken?
Vraag vrijblijvend een offerte

Dorp 13A 9810 Nazareth
ruth@proscription.be
T +32 474 92 70 07

Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x