Nieuw jaar, nieuwe start

2017 was op zijn zachtst gezegd een behoorlijk hectisch en zelfs turbulent jaar. Privé kwam er een nieuwe spruit ons gezin vervolledigen. Professioneel nam ik de beslissing om na jaren als zelfstandige in bijberoep, vanaf oktober de sprong te wagen naar het fulltime freelancerbestaan. Ik ben er nu, vier maanden later, nog steeds van overtuigd dat het de enige juiste beslissing was. Niettemin sloot ik het jaar af tussen hoop en vrees.

Wat zou het eerste trimester brengen? Zou ik wel voldoende opdrachten binnenhalen? Was ik niet te snel geweest met mijn beslissing? Wat als na de vliegende start het succes zou wegebben?

Duizenden vragen dansten door mijn hoofd.
Maar er was geen weg terug.

“Geen weg terug? Die is er toch altijd?”, hoor ik u al vragen.
Uiteraard, ik kan nog steeds terug naar een vaste job, als ik dat zou willen. En in momenten van onzekerheid betrap ik mezelf er wel vaker op dat ik onwillekeurig naar jobsites surf om te kijken of daar geen zekerheid om de hoek lonkt. Maar als ik echt eerlijk ben, dan moet ik bekennen dat geen enkel vooruitzicht van onzekerheid mij nog rechtsomkeer kan doen maken. Ik wíl niet terug. Aan het begin van dit nieuwe jaar, wil ik dus vooruit kijken, mijn verwachtingen duidelijk stellen en dan recht op mijn doel afgaan. Even een overzicht dus van de zaken die ik dit jaar wil ondernemen om mijn zaak verder van de grond te krijgen.

  • Klantenwerving

Geen klanten, geen inkomsten. Wil ik in december dus het jaar met brio afsluiten, dan zal ik mijn klantenportefeuille drastisch moeten uitbreiden met het oog op continuïteit in de workflow. Ik stel mezelf dan ook als doel om wekelijks minstens één potentiële nieuwe klant te contacteren. Dat lijkt misschien niet veel, maar aan het einde van het jaar, betekent dat wel minstens 52 nieuwe contacten.

  • Website

In het digitale tijdperk is een mooi ogende en goed scorende website een must. Mijn doelstelling voor het eerste semester van dit jaar is dan ook om mijn website een upgrade te geven. De bestaande pagina’s moeten verfraaid worden met een professionelere layout en een paar mooie foto’s. Daarnaast wil ik een aantal pagina’s toevoegen waar meer duiding te vinden is bij mijn verschillende activiteiten.

  • Blog

Ik zei het net al: voor een succesverhaal, moet een website ook goed scoren bij de zoekmachines. Naast SEO-optimalisatie van de verschillende pagina’s, wil ik daarom ook regelmatig een nieuw blogartikel toevoegen. Concreet stel ik mezelf tot doel om maandelijks één nieuw blogartikel te schrijven.

  • Netwerken

“Ons kent ons” is een wetmatigheid die ook in de wereld van de taalprofessional geldt. Taalprofessionals krijgen opdrachten via klanten en bureaus, maar ook via collega’s. Al die kanalen moeten dus bespeeld worden. Face-to-face contact blijft hierbij nog steeds het meest krachtige instrument. Ik stel mezelf dan ook tot doel om minstens één keer per maand een netwerkevenement bij te wonen en dit jaar minstens deel te nemen aan één conferentie.

Zijn deze doelstellingen origineel? Vast niet. Maar het zijn zaken die, als je ze goed aanpakt, keer op keer hun nut bewijzen. Door er concreet en cijfermatig mee bezig te zijn, leg ik dus de basis voor succes.

Het blijft uiteraard een basis. Ik verwacht niet dat aan het eind van het jaar mijn broodje gebakken is. Succesvol ondernemen is immers een werk van lange adem. Dit jaar graaf ik echter de funderingen. En wie weet, leg ik tegen eind dit jaar ook de eerste steen.

Ik heb er alvast enorm veel zin in en ben zeer benieuwd waar ik eind dit jaar zal staan!

Wat zijn uw doelstellingen voor 2018? Laat zeker van u horen in de comments! Ik ben zeer benieuwd naar al uw wilde plannen!

Dorp 13A 9810 Nazareth
ruth@proscription.be
T +32 474 92 70 07

Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x